2011. július 20., szerda

Sampon

Nem, nem Ranma 1/2 japán rajzfilm sorozatban szereplő hosszú, aqua-kék hajú kínai kislányról van szó, Shampoo, hanem a hajmosó szerről. A képet azért itt hagyom, mert tuti ti akik olvassátok ezt a bloggot nem tudjátok ki Shampoo, vagy Ranma és nagy eséllyel nem is néztetek japán rajzfilmeket. ^_^

Szeretem a hajamat, alapvetően mert szép és selymes és puha, és fincsi, finom illatú és kellemes. Már rég nem változtatom a színét - nem is hinném, hogy már megtenném, tetszik olyannak amilyen - vagy a frizuráját, habár talán amikor 40-50 éves leszek rövidebbre fogom vágni; de azért sokat foglalkozom vele. Két havonta levágatom a végeit, ápoló krémeket teszek rá és hajvég ápoló vagy fényápoló samponnal és balzsammal szoktam hetente kétszer mosni, mindig ugyanazokon a napok, ugyanabban az időtájban. Ez mindig szépen tartja a hajamat, de időről időre a hajam megunja a krémeket és a finom samponokat és nagyon elkezd zsíros lenni. Eleinte nem tudtam ez miért van, és a fodrászom megmagyarázta, hogy alapvetően olyan mintha a haj és a fejbőr túl sokat kapna valamiből és kezdené visszautasítani. Ilyenkor pihentetni kell a hajat és a fejbőrt egy darabig.

Általában ilyenkor nem teszem fel a krémeimet, pakolásaimat, és csak sampont használok. A sampont is kicserélem, és baba sampont használok. Mivel zsíros lesz a hajam, tulajdonképpen zsíros hajra való sampont szeretnék használni, de legalább itt Costa Ricában valamiért nagyon nehéz ilyen sampont találni. Egy ideje eltűntek a rendes samponok, amikből volt: normál, száraz, zsíros és korpás. Most olyanok vannak, hogy töredező, száraz, extra-száraz, anti-frizz, hullámos, sima, fekete, szőke, vörös, festett, vegyszerrel kezelt, kihúzásra készülő, fésülhetetlen, ökologikus, növesztésre való, dúsabb hajra való, direkt bozontos... legalább ennek a fele korpásban is található, de nincs zsíros.

Na, mivel eljutott az a nap amikor megint pihentetni kell a hajamat, elmentem keresni zsíros hajú sampont, mert nem akarom megint a Dani samponját fogyasztani. Három nagy boltba is elmentem míg végre találtam EGY sampont. Olyan olcsó fajta, hatalmas bödönös, mentholos, de volt. Se a Panthene, se a Gliss Kur (Latin Amerikában Bonawell), se a Sedal, Vidal Sasoon, Herbal Essences... nem. Egy régi márka - Mood - amit még a hetvenes évek krízisei alatt készítettek amolyan piacnak ami nem vehetett semmit ami külföldi, mert nem volt rá pénz - kivévé a kólát.

Hatalmas falak, tele samponokkal, 15 méter per 2,5 méter telis tele, és csak EGY zsíros hajú sampon. Komolyan, mi történik? Én lennék az utolsó ember a világon akinek zsíros haja van? Vagy ilyen csak Costa Ricában van? Magyarországon rendesen lehet zsíros hajra sampont? Remélem igen.

Nincsenek megjegyzések: