2011. január 24., hétfő

Okos

Itt a száraz időszak. Szoknyák és kis magas sarkú cipők, könnyebb kis blúzok és vékony pulóverek, még is lapul a táskában a pici esernyő. Az "okos épület", nagy okosságában még hidegebb levegőt fúj be a "klimatizált" ventilátorjain, ahonnan nem egyszer kellemesen büdöskés, rohadó hús szagok és állott szennyvizek dús lötty illatai párologtak ránk. Okos épületünk nagyon rossz társaságban van, ugyanis ismerem ezt a technikát. Az adott alany - ez alkalommal az okos épület - tulajdonképpen csak egy dolgot tud csinálni  - ez alkalommal hideget. Nem érdekel mit kérnek tőle, tovább csinálja azt az egy dolgot, de mindig másképp magyarázza meg, vagy mentegeti, hogy bemutassa miért jó. Ha hideg van kint akkor azért van hideg bent, mert az épület olyan modern és okos, hogy tükrözi a kinti hőmertséget. Persze, egy átlag ember mint én, aki hiszik padlóban, falakban, ablakokban, ajtókban, mennyezetben és tetőben azt mondaná, hogy minek olyan technológia, nyissuk ki csak az ablakokat és rögtön olyan lesz bent mint kint. De ha ki akarjuk zárni a külső hőmerségletet?

Ha kint meleg van bent hideg van, mert kint meleg van, tehát az okos épület "kompenzál" és így hideg van.

Közben itt valami már annyira bűzlik, hogy nem is vicces.

Nem értem miért jobb csinálni valami pocsék munkát és folyamatosan mentegetőzni, kifogásokat találni rá, ahelyett, hogy az ember EGYBŐL jól megcsinálja a munkáját? Van aki azt mondja, hogy kultúra, van aki pedig azt mondja, hogy úgy is mindenki azt csinálja, de már akad olyan is aki azzal áll elő, hogy így kell, ez a jó, nem nem követelhetik senkitől, hogy valamit is jól csináljanak, úgy se látja azt senki.

"Nem mintha ez egy agyműtét lenne."

Sajnos a mentegetődzés nem megoldás. A kifogás nem megoldás. Mentegetődzés és kifogások mellett, én továbbra fázok. Aki azt hitte, hogy amúgy se kell ezt az épületet jól megcsinálni, nem gondolt azokra az emberekre akik itt dolgoznak majd, akiknek itt napi 10 órát kell tölteniük, akiknek a bűzben kell dolgozniuk, akik itt betegednek meg a beállíthatatlan klimatizálásban.

Van közben aki azt hiszi, hogy amit hanyagul csinál az nem fogható hozzá ehhez, pedig igen. Nincs olyan cselekedet aminek nincs következménye. Ha nem mosogatsz el rendesen, minden nap, akkor a konyhád tele lesz bogarakkal, baktériumokkal és kellemetlen szagokkal. Az edényeidet nem tudod olyan jól lemosni is nem csak, hogy hamarabb mennek tökre, de fokozatosan főzöd majd bele a napi kajába az ásatag bacilusokat és betegségeket. Ha nem mosod gyakran a fogaidat, akkor elromlanak és kipotyognak. Ha nem csinálod meg a házi feladatot, akkor nem tanulsz eleget, lemaradsz, kevesebbet értesz órán és vizsga előtt többet kell tanulnod csak azért, hogy kevesebbet tudj. Ennek következésül nem jutsz be egy jó egyetemben, nem tanulsz eleget, nem szerzel jó munkát és majd sopánkodni fogsz, hogy milyen rossz az életed. (Természetesen lesznek kifogásaid, hogy bemutasd, hogy nem a te hibád, és kiszúrod az egyetlen szorgalmas gyereket aki szintén koldusbotra került, de ettől TE nem leszel gazdagabb, vagy boldogabb.)

És más hanyagság is van. Van az a hanyagság, ahol nem tartod be a szavadat, ahol nem állsz ki magadért, mert mindig várod, hogy mások tegyék, hogy mások segítsenek, mások változzanak. Sokan emlegetnek egy mondást amit Einsteinre akasztanak (valahogy mindenki most kitalál száz ezer "okos mondást" és híres emberek szájába teszik), mi szerint hülye az aki más eredményt vár él ugyanattól a cselekedettől. Hanyag az aki megígéri magának, hogy nem hagyja magát bántani, hogy ha párja megint megcsalja, megint megbántja, megint lealázza, megint lebecsüli, megint csalódást okoz, akkor most igenis elválik... és a párja megint megteszi és ő csak morog, dühöng, de mellette marad miközben megteszi magának és a világnak ugyanazt az ígéretet. Igen, Ale jut eszembe. Minden arra mutat, hogy annak ellenére, hogy a férje folyamatosan megcsalja már 15 éve, hogy most rajtakapta egypár karrier-prostituált nővel (és van valami egy munkatársnőjével is), Ale megint visszaengedte, mert nem tetszett neki, hogy José megkérdőjelezte, hogy hogy képes egy 15 éves házasságot kidobni az ablakon.

Okos csaj, igen, okos. Mint az épület. Ha José megcsalja és ő tudja, mindenki tudja, de nem kapja rajta, akkor azért nem válik el, mert nincs rá bizonyítéka. Ha José megcsalja és ő rajtakapja, akkor nem válik el, mert nem akar ő lenni aki kidob egy 15 éves házasságot az ablakon. Ühüm, nagyon okos.

Nincsenek megjegyzések: