2010. október 12., kedd

Vakk és Buta

Tegnap végre találkoztam Szitakötővel, miután visszajött Mexikóból, ahol vagy négy hétig volt. Persze, megtudtam, hogy két hét múlva utaz megint, ez alkalommal New York-ba megy egy hétre. Ebédidejében, mert neki szigorúan meg van szabva mikor mehet és meddig lehet ott, lekecmeregtünk a ropogó, hitázó liften - aminél a Németvölgyi úti nyikorgó, labilis kis lift kalitka jobb - a munkahelyi menzába, ami, szokás szerint dugig televolt alkalmazottakkal (nem hívom őket munkásoknak, mert akkor feltételeznénk, hogy munkálnak, és a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez az állítás a helyzetek 99,9%-ában teljesen hamis). Szerettünk volna pletykálni is egy picit, de a kígyófészek telis-tele volt olyan csúszó-mászó példányokkal amikről tudjuk, hogy nem lett volna alkalmas a hallgatózás, és ezek pedig nem csinálnak mást, mint hallgatózni. Így hát az utazásáról beszélgettünk.

Ez alkalommal minden arra mutatott, hogy a dolgok jobban mentek. Volt egy barátnőjénél Coyoacán-ban, ahol nagyon unatkozott, mert a barátnője nem szeret gyalogolni, és közben nem adta neki kölcsön a ház kulcsot (mert az egész házban csak két kulcs volt) úgy tűnik nem volt semmilyen más megoldható lehetőség. Voltak Acapulco-ban, onna nagyon szép képeket mutatott és mesélte, hogy szép volt és jól érezte magát. K.b. ennyi. Ezután vagy 30 percen keresztül a srácról beszélt... RugbyD, akibe már évek óta szerelmes, aki játszik folyamatosan az érzelmeivel, aki még együtt van Mexikói barátnőjével. De hogy most RugbyD olyan kedves volt, és olyan aranyos, és hogyan szórakozott, hogyan járt föl alá RugbyD volt barátnőjével (az ez előttivel), hogy milyen jól jött ki a barátaival, hogy miket csinált amitől RugbyD barátnője szinte szétesett a féltékenységtől.

A sztori érdekes volt, de közben folyamatosan csak arra gondoltam, hogy vajon mi lehet Szitakötő fejében. Járni akar egy olyan pasival aki szemmelláthatóan képtelen tisztelni a barátnőjét? Legyen az a barátnő aki legyen? A srác már viselkedett vele rémesen, és most ő azzal élteti a reményt, hogy mondja neki, hogy nem szerelmes a barátnőjébe, és közben leitatja és megy szórakozni a volt barátnőjével. Pontosan mit vár tőle? Nem komplett ez a lány.

Mint Szitakötő sajnos sok nő (és férfi!) van a világon. Sok süket, buta ember aki azt hiszi, hogy "vele más lesz", hogy "ő majd szeretettel meggyőzi/megváltoztatja". Romantikus tökkelütöttek akik nem is szeretik igazán a másikat, csak kapaszkodnak belé remélik, hogy majd a párjuk átváltozik arra az álom egyénre akit ők akarna, és mesebeli szerelemben élnek majd örökre. Igen, vannak dolgok - apró dolgok! - amiken lehet változtatni  - NÉHA! és csak ha van rá akarat -  mint, hogyan mossuk a ruhát, milyen gyakran mosogassunk, ki söpör, hogyan beszéljünk és miféleképpen viselkedjünk társaságban, de ezek mind felületes dolgok. Aki lusta, lusta is marad, aki hülye, hülye marad, aki figyelmetlen, figyelmetlen marad, aki csal, az továbbra is csinálni fogja.

Az embereknek meg kell érteni, hogy az aki csal nem azért teszi, mert most az egyszer szerelmes lett, nem tudta megállni és bla, bla, bla, hanem azért teszi, mert szereti az efféle kapcsolatokat. Nem fog megállni ha szépen kéred, vagy ha minden egyesalkalommal patáliát csapsz.

Ezeket az embereket - és egyébként mindenki mást -  el kell fogadni olyannak amilyen. Ha nem tűröd, megbeszéled vele, hogy nem tetszik ez meg az, mit csináljatok, vagy egyszerűen otthagyod, vagy addig vagy vele míg nem megy idegeidre, és csak utána teszed ki a szűrét. Ja, és ezeknek az embereknek azt a mondókáját, hogy "én változni fogok", vagy azt amit a legjobban utálok "segíts és én változok", nem szabad elhinni. Az utolsó a legrosszabb, mert akkor a szemétláda képes azt mondani "hogy változzak, ha te nem segítettél".

Az emberek, főleg ilyen öreg fejjel, nem változnak. Ott ahol a fiatalok épületek ahol még lehet változtatni, mi műalkotások vagyunk amiken már nem lehet segíteni: vagy elfogadnak, vagy nem, de nem lehet semmin változtatni. Bár csak az a buta Szitakötő, és az a sok állat aki úgy gondolkodik, mint ő, ezt végre megértené.

Nincsenek megjegyzések: