2011. február 24., csütörtök

Sérült Kapcsolatok

Nehéz megérteni a kapcsolatok mögött történő mindenféle cselekedeteket, gondolatokat és egyéb emberi és társadalmi gépezeteket, miszerint két (vagy több) ember aki nem tud egymással lenni továbbra is együtt marad és alapvetően a közös és egyéni rongálásra törekszik. Nincs köztük már kedves szó, vagy igaz kedves szó, és minden nap nem más mint egy hiba-vadászat, egy perelés egymás ellen, folyamatos lekicsinyítés. Maga a szex is követelmény lesz, unalmas, nem kívánt rituális aminek "eleget kell tenni" mert alapvetően ez jelenti a kapcsolat egyetlen értékét és értelmét. Valamiért, valamikor beleléptek ebbe a hajóba, minden viszonnyal a szex miatt. Az egyik mert tartós, folyamatos, biztos szex forrásra várt, a másik vagy ugyanazért, vagy azért, hogy szex által tudjon magához pszichológiai kiegészítőket szerezni. Talán az egyik csak kielégülésre utazott, a másik pedig ezzel az elfogadott pénznemmel önszeretetet, kényelmet, megélhetést, elfogadást, társadalmi rangot vett.

Összekerül így - vagy akárhogy - két vagy több ember egy kapcsolatban, ami lehet, hogy eleinte tökéletesnek tűnik. Minden illatos vörös rózsák, pezsgő, forró szex, mosoly, csókok minden lámpa alatt, kedveskedés, hívások, csoki, közös kirándulások és egyebek. Talán szorosabbra is tömörödik a dolog és mindenféle álmok és jövőbeli tervek keletkeznek. Együtt élnek egy szép lakásban, gyerekeket nevelnek, lesz egy kutyájuk és elutaznak majd Disneyland-ra. Romantikus énekek egymásra emlékeztetnek, felteszik egymásnak, talán el is éneklik egymásnak, és lehet, hogy még elő is veszik az iskolai könyveket és kiporoljak a régi verseket.
Tekinteted ragyog, akárcsakA kékzománcos ég,A hangod úgy olvasztja szájad,Mint gyöngéd csók ízét
Hova illan el mind ez? Hova tűnik? Vagy talán mind csalóka? A mézes pár között lassan bukkannak fel a tüskék, és igen, minden rózsának van tüskéje, de rózsa az aminek csak tüskéje van de se virága, se illata? Miért maradnak együtt miután ennek a rózsának a szirmai lehullottak már és ellettek mind taposva és söpörve? Mi a jó abban, hogy az ember egy olyan valakivel van akinek szemei farkas éhséggel mások után ered, keseregve néz maga mellé arra ami már rég nem elég. Olyan ember aki kövérnek, tehetetlennektökkelütöttnek, öregnek, butának tartja mellette valóját, akinek egyetlen viccei a válásról, párja haláláról szólnak? Ki marad olyan ember mellett aki minden nap elszökik mellőle, aki minden adott alkalommal tettekkel és szavakkal jelzi vágyát a kapcsolat feloszlásának? Minek olyan ember az ember mellett, akit már nem érdekli mi van vagy mi nincs a párjával, aki csak a tárgyi kényelemért van ott. Az eltartásért.

Együtt maradnak, de mint két keserves madár, teleteszik fészküket tüskékkel, és csak arra törekednek, hogy a másiknak minél rosszabb legyen. Hallottam nem rég olyanokat, hogy férje kövérnek hívta. Hát ő most le fog fogyni és fel fog venni egy iciri-piciri bikinit, és majd látni akarja mit mond amikor majd mindenki megnézi őt. 'Ja, ja, de persze, főleg egészség miatt'. Ühüm, törekszünk az alultáplázásra és az alacsony test súlyhoz az egészség miatt. Miért kell új testet faragni és kitenni mások mocskos vágyakozásaira, csak azért, hogy a férje valamennyi elismeréssel járjon. Gisele Bündchen-t faraghat magából, a férje már eleve másra tette a szemét. Neki nem kell már a rég megszokott szétbaszott kehely, neki az új, fiatal, ismeretlen, könnyen torzítható, kifacsarható, szennyes vágyaihoz idomítható.

Mocskos malac fekszik mellette az ágyban, szennyes szájjal pocskondiázza, miközben nyálazik a legrondább, legperverzebb képek láttán. Minek a piszok, aki mindenféle swingers klubba akarja hurcolni, hogy egy pár órára kicserélhesse unott testét egy ismeretlen másikért. Mint aki be megy egy kocsiüzletbe, valahova leteszi régi trabiját és egy csillogóbb Ford-ba ül és pörgeti egy picit.

Ismerem a szokásos mondókát. Igen, nem minden kapcsolat ilyen, ez csak egy nagyon szerencsétlen esett, ja. De nem, ez egy nagyon megszokott, átlagos esett. Egy kapcsolatnak alapvetően 90%-os esélye van ilyenbe csapongni ki. Minden szép kis csillogó elem lekopik, porban leli majd a helyét, és csak a maró, fojtogató futónövény marad meg. Madarak akik tele teszik fészküket tüskékkel. Mi ebben a pláne?

Nincsenek megjegyzések: