2011. október 31., hétfő

Boldog Halloween és Áldott Samhain!

Igen, nem mindenki tartja ezeket az angol-amerikai szokásokat, de nekem ez a nap, ez az ünnep kiváltképpen tetszik. Halloween a boszorkányok és a szellemek napja, és habár manapság teljesen másképp ünnepeljük, mint talán régen ünnepelték az emberek, továbbra is egy érdekes, kellemes, izgi nap, telis-tele édességekkel, fincsi kajákkal, hátborzongató történetekkel, töklapásokkal és egyéb érdekességekkel.

Az idén beszereztem egy tököcskét - oké, nem is volt olyan kicsi - és tegnap el is készítettem (ma dolgoznom kellett, tehát nem állhattam hozzá munka után! Jövőre viszont Karival - igen, Karival csináljuk meg a töklápást! - fogjuk majd faragni, vasárnapon, és majd a következő vasárnapig hagyjuk). Nem is olyan egyszerű dolog, mint az ember hinné (amiért jövőre Karit feltétlenül be kell vezetni a tökfaragás művészetébe). A tök válogatása egyszerű, ugyanis csak arra kell ügyelni, hogy jó mérete legyen (ha lehet inkább magas mint kövér!), és amilyen sima és szimmetrikus amilyen lehet. Aztán otthon azt ember megmossa, majd kivágja a tökfej búbját. Igen ám, de ezt ÓVATOSAN kell csinálni, 45°-ban tartani a kést és egy jelet vágni a kör hátsó részén (mint egy kiálló fogat a körből), hogy amikor visszateszed a tök tetejét, tudjad hol van az eleje és hol a háta. A vágás szög pedig azért fontos, hogy amikor visszatesszük a tetejét, ez ne essen be a tökbe. Aztán jön a kellemetlen rész. :-P Miután levesszük a levágott tetejét ki kell belezni a tököt. A tök bele tele van nyálas, ragacsos szálakkal és magokkal. Én gumi kesztyűt vettem és így kapargattam ki belőle a tölteléket. Ha kanállal kapargatjuk a tök belsejét könnyebb. A magokat megtarthatjuk. Ezeket megmossuk, megszárítjuk majd meg lehet pörkölni vagy elültetni.

Miután kitisztítottuk a tök belsejét, muszáj lesz a tök falait levékonyítani. Ehhez fogjuk a kanalat és kapargassuk a tököt belülről míg k.b. olyan 1 cm vagy 1,5 cm vastag nem marad. A reszeléket ne dobjuk el, mert ebből lehet tökpitét (pumpkin pie) csinálni! Ezt a munkát általában a gyerekekre szokták hagyni, mert nem kell erősen kaparni, de egy jó ideig kell kapargatni. Nem uncsi, és eléggé el tudja foglalni az embert, ugyanis figyelni kell ne hogy az ember kikaparja a tök oldalát!

Amikor a tök már ki lett kaparva, akkor jön a legkényesebb munka. Most jön a faragás! Nem fontos, hogy a tök belseje teljesen sima legyen, sőt, a kaparások jelei érdekesebbé teszik a lámpást! A faragáshoz előbb rajzoljuk a tökre az arcot amit faragni szeretnénk. Olyan tollat vagy filctollat válasszunk amit le is tudunk mosni! Előbb a szájt rajzoljuk, majd az orrot és a szemeket. Az orr általában egy felfelé mutató háromszög, és a szemek lehetnek felfelé vagy lefelé mutató háromszögek. FONTOS! Ha most faragunk töklámpást először ne akarjuk belefaragni Barack Obama árcát! A tök keményebb de törékenyebb mint gondolnánk! Azért kezdjük a szájjal, mert a utoljára hagyjuk, akkor nagyon lent lesz. Az a legjobb ha nem látni a gyertyát, tehát amennyiben lehet, a száj alsó része legyen magasabban mint a gyertya.

Miután megrajzoltuk az arcot, ÓVATOSAN vágjuk ki a részeket, úgy, hogy a vonalakon belül kezdjük, majd lassan tovább faragjuk. Ne próbáljuk egyből az egész formát kivágni! Csak lassan, előbb faragjunk elég helyet a késnek és onnan óvatosan érjük el a vonalakat. Amikor már megvagyunk elégedve a kifaragott töklámpással, alaposan dörzsöljük be a belsejét és minden vágást sütő olajjal vagy vazelinnel (ha vazelint használunk, utána ki kell majd dobni a tököt!). Ez megelőzi a töklápás kiszáradását és repedését. Tegyünk majd bele egy gyertyát és gyújtsuk meg. Általában a meggyújtott gyertya mellett vissza lehet tenni a tökre a tetejét. Azért jó vigyázni, ne hogy megégjen! Egy picit azért meg szokott pörkölődni, ami egy igen kellemes illatot szokott kiadni.

A töklámpást otthon lehet tartani, ki lehet tenni az ablakba vagy kitenni az ajtó elé, a teraszra, hogy látható legyen.

Mit szóltok? Leültök velem jövőre töklámpásokat faragni?

Nincsenek megjegyzések: