2013. augusztus 13., kedd

Hajadomány

Egy tegnapi hír után ma úgy döntöttem, hogy szeptemberben le fogom vágatni a hajamat, egy rák betegeket segítő kampány keretében, hogy csináljanak belőle parókákat a betegeknek. Pár éve halottam már ilyenről, de akkor úgy tűnt, hogy csak Amerikában van ilyen. Ott az alapítvány vagy a mozgalom neve Locks of Love (Szeretett Fürtök). Azóta szerettem volna és is hajamat adományozni, de nem tudtam hogyan tehettem. Végül is nem fogok csak azért az Egyesült Államokba repülni, hogy levágják a hajamat! Aztán most a hírekben benne volt hogy az itteni Anna Ross Alapítvány elkezdett több helyen hajadomány kampányokat rendezni és egyből kedvet kaptam. Kicsit, persze, elgondolkodtam, hogy a Kari mit mond majd - nem mintha ez megállíthatná engem, de tudom, hogy nagyon szereti a hajamat és biztos kicsit szomorú lesz miatta - de persze azt is tudom, hogy a Kari egy nagyon édes szívű ember, és tudván, hogy a hajam nem vesz kárba, hanem valami nagyon jóra lesz felhasználva, biztos azért könnyebben bele is nyugszik és talán örül is. Igazam is volt, és így, felhívtam, megmondtam neki és habár sajnálta a hajamat, örült is neki.

A hajadományozáshoz csak annyi kell, hogy az ember legalább 21 cm hosszú hajat tudjon adományozni, amit a tarkótól a hajvégig mérnek, és hogy ne legyen kiszőkítve. Lehet festet, de nem kiszőkítve, mert a kiszőkítés gyengévé teszi a hajszálat és nem lehet belőle majd parókát csinálni. Közben  persze, nem úgy van, hogy minden adomány egy parókát jelent, hanem kell legalább 15, hogy egy parókát lehessen készíteni. A parókákat az alapítvány ingyen kölcsön adja a rák betegeknek, de meg is vehetik meglehetősen olcsó áron. Gondolom azzal talán kifizetik a paróka csinálás és egyéb anyagok költségét.

Nekem 24 cm hosszú hajam van, tehát az ép jó, és mivel szeptember végén lesz a hajadomány következő kampány talán még nő hozzá fél centit, ami majd talán elég lesz, hogy a lehetséges éget végeket letudják vágni. Nagyon büszke vagyok a hajamra, és tudom, hogy sok ember is így érzi magát a hajával kapcsolatban. Sok ilyen ember a rák kezelés közben elveszítik hajukat, majd miután meggyógyulnak egy darabig a hajuk még törékeny, vékony és fénytelen. Jelenleg sokan vagyunk egészségesek és a hajunk minden nap szépen, erősen és egészségesen nő, tehát miért is ne? Majd megint kinő, de van akinek most kell.

Tehát októberben rövid hajam lesz - talán olyan mint a képen, de ki tudja, hogy majd így is marad (formában, mert a hajam nagyon be tud göndörödni) - majd szép lassan visszanövesztem. Alig várom már a napot, már be is írtam a filofaxomba, amikor megváltozik a frizurám, és majd rá, valaki másnak is.

Magyarországon van egy ilyen alapítvány (Tincses Sziget), de úgy látom, hogy csak rákbeteg gyerekeknek csinálnak parókát és legalább 25 cm hosszú haj kell, és nem lehet ősz, de talán meg lehet őket kérdezni, hogy ismernek olyan alapítványt ahol felnőtteknek is készítenek parókát, és ahol rövidebb, ősz hajat is elfogadnak.

Szerintem ez egy jó dolog, nem fáj, nem kerül semmibe és valakit biztos kisegít és talán add neki egy kis extra motivációt, hogy meggyógyuljon. ^_^

Nincsenek megjegyzések: