2013. augusztus 25., vasárnap

Ki Mennyit (és Mit!) Olvas

Végre befejeztem a Heaven Sent második könyvét, és már hálaistennek nincs több. Ezt a könyvet Rosa barátnőmtől kaptam, és hát Rosa könyv ízlése nem igazán a legjobb - pedig most könyvtáros! Rosa sokéig sokat javasolgatta a Heaven Sent könyveket, amik tulajdonképpen egy négy könyves sorozat (Heaven, Purgatory, Hell és Faith) ami egy rock bandáról szól és annak tagjairól. A történetek elképesztő rosszul vannak megírva, mégis van aki rajong az efféle szemsanyargató, agyzsugorító rondaságért.

A minap mondták nagy keservesen a híradóban,  hogy Costa Ricában az emberek 47%-a nem olvas. Nem mintha nem tudnának olvasni, csak épp semmi kedvük olvasni és nem is vesznek könyveket! A fennmaradó 53% olvas, igen, átlagban évi 2 könyvet. Két könyvet!! Hogy lehet CSAK két könyvet olvasni egy év alatt? Az év többi részében mit csinálnak? Pihentetik a szemüket a tévén.

Ezek a számok sajnos nagyon rosszak, de még rosszabb az amikor az ember megtudja, mik vagy milyenek azok a könyvek amiket az emberek olvasnak. Ócska best-seller könyvek, spirituális zagyvalékok, Paulo Coelho, Alkonyat sorozat, Harry Potter... Ya igen, olvashat az ember ilyeneket, de a baj akkor jön amikor csak ilyeneket olvasnak. Könnyű, ócska könyveket pocsék képességgel összegépelve. Mit ér a könyv ha nincs jól megírva? Csak tovább rohad, gyepesedik az emberek agya. Az újságba is az ember egyre csak rosszabb cikkeket talál. Befejezetlen mondatok, ki nem fejlesztet gondolatok... egy csomó szó és semmi értelem. A cikkek egyre rövidebbek, az agy munka egyre kisebb. Nem marad semmi a szöveg mögött, nem tart magában semmilyen ötletet. Csupa üres maszat betűkkel kirakva.

Igen, fontos, hogy az ember, az emberek, az ország mennyit olvas, de az is fontos, hogy mit olvas. Egy nép aki csak zagyvasággal tömi a fejét, aki csak az agyszűkítésével foglalkozik, az csak is kizsákmányolásra, kinevelésre és lehülyézésre lesz felhasználva. De egy nép aki gondolkodik, aki tágítja az agyát, aki megtanul kérdéseket feltenni és válaszokat találni, az kormányozni fogja saját végzetét.

Nincsenek megjegyzések: