2010. szeptember 15., szerda

Hősök

Az a legjobb az ünnepnapokban, hogy nem kell munkába menni. Ma pedig egy olyan ünnepnap van mi ezen a földrészen minden országnak a legfontosabb ünnepnapja: Függetlenség Nap. Magyarországon ilyen nincs, ahogy azt tudjuk, és mivel én itt nőttem fel, nagyon fura volt nekem, hogy Magyarországnak nincs ilyenje. Egyszer meg is kérdeztem Anyutól, hogy mikor van Magyarország Függetlenség napja, és valami olyat mondott, hogy "Haj, jaj! Abból olyan sok van!". Akkor aztán az fura volt! Tehát többször lett független és többször hódították meg?

Érdekes módon, nincs nekünk egy függetlenségi hősünk, egy saját hősünk. Sőt, sokáig az ország csak egy nemzeti hőst volt hajlandó elismerni, Juan Santamaría, akinek létezése is kérdőjeles. Tulajdonképpen hősök többen is vannak, főleg az 1856-os háborúból, mint Juanito Mora, az akkori elnök és Pancha Carrasco. Később kerültek színpadra, de fontosak voltak a függetlenségünk megtartásában. Ekkor az Amerikaiak ellen harcoltunk, akik el akarták foglalni Latin Amerikát, William Walker csapatjai alatt.

Juanito Mora (Juan Mora Porras) fontos volt a történelemben, mivel ő vitte a Costa Ricaiakat a harcba, és szónoklatai erősek voltak. Szavai a mai napig érvényesek, és a mai napig hívják a Costa Ricaiakat, hogy védjék az országot, a hazát, és ne engedjék se a külföldit, se a Costa Ricait eladni a hazát.

Amikor nemrég felhozták a parlamentben, hogy nevezzék ki Juanito Morát Nemzeti Hősnek, egy párt erőteljesen ellenezte. Ennek az okát mindenki tudja, ugyanis ez a párt (PLN) épp azok a Costa Ricaiak akik eladják az országot. Butaságukban, ugyanis, azt merték mondani, hogy nemzeti hős csak egy lehet, és már van egy. Eszembe jutott, hogy ezeket el kellene vinni Budapestre a Hősök Terére, hogy ott magyarázzák meg a világnak, hogy lehet, csak egy nemzeti hős, illetve csak egy elismert hős lehet minden országnak.

Az Oktatási Tanács kijelentette tegnap, hogy jövő évtől az iskolai és gimnazista diákoknak tanulniuk kell többet az 1856-os hősökről, és több könyvet is felírt kötelező olvasmánynak. Megjelennek a cikkek az újságban, ahol azok akik beletörődnek, hogy Juanito Mora hős lesz, hogy most többet fogunk róla hallani, és kezdik már a történetét átírni, mondván, hogy ő is olyan volt, mint a PLN, kiemelve, hogy cég ember volt, és hazudva, hogy Amerika barát volt. elfelejtik, hogy sok céges ember van, aki nem azt nézi, hogyan adja el az országot, hogy a saját gazdaságát gyarapítsa.

Mi lesz, mi lesz?

Nincsenek megjegyzések: