2013. szeptember 8., vasárnap

Pocsék Szavak

Olvasgatok egy könyvet ami rettentő rossz. Be akarom fejezni, hátha a vége jobb lesz, de nem nagyon tűnik úgy. A regény amit olvasok egy Costa Ricai regény aminek az a címe, hogy "Celebración de Casta" ami magyarul valami olyat jelent, hogy "Nemes Vér Ünneplése", vagy valami ilyen. A regényt Samuel Rovinsky írta, aki nem rég hunyt el. Sajnos, volt még ideje egy ennyire pocsék dolgot összefirkálni.

A Costa Ricai íróknak két alapvető bajuk van: itt nincs olvasó, mert az emberek alig olvasnak, és akik olvasnak azok akármit elolvasnak és nem is figyelnek a minőségre; és - mind ennek köszönhetően - ők maguk is csak a név érdekében írók. Ha nincs sok ember aki olvas, aki tudja értékelni a jót, akkor minek igyekezni? A rosszat is ép úgy veszik meg mint a jót.

A regény egy amolyan nemes-szerű családról szól, a Matías család. Nem igazán nemes, mert itt sose voltak amolyan igazán nemesek, de egy család aminek sok pénze volt és több üzlete, amitől már azt hitték, hogy akkor ők már nemesek. Igen, a pénz - és főleg a régi pénz - nemesít. Az egész család a maga módján szerencsétlen, tele van kimondhatatlan, mocskos titokkal és ez emészti őket. Igen ám, de a regény maga olyan szertelenül van megírva, folyamatosan ingyenes, nem oda való szexuális elemekkel megtöltve, hogy egyszerűen olvashatatlan. Mint a nő, mint a férfi mocskos szexuális állatokként vannak leírva akik keresik, kihívják és élvezik az erőszaklást. Állatok akik vérben élnek és csupán az érdekli őket, hogy honnan jön majd a következő, mocskos szexuális kapcsolat. Nincs igazán történet, hanem egy folyamatos bizonygatás arról, hogy miért nem egy idős ember hibája, ha egy fiatal gimnazista lányt elcsábít.

Még az ötvenes években voltak még jó írók, igazán jók, de ahogy hervad a nép, hervad az oktatás, úgy konyul az irodalom, és az a kevés aki tényleg olvas, aki tényleg élvezi az olvasmányt, az már el is felejtette milyen az amikor az ember spanyolul olvas. Az a kevés, nagyon kevés ember, néha, néha betéved a könyvesboltba, de csak a nemzetközi címeket kutatja. Interneten rendel és ott él.

Így hal el egy népnek az irodalma.

Nincsenek megjegyzések: