2010. augusztus 24., kedd

Közlés és Távközlés

Egy csoport német tudós talált egy régészeti feltáró helyen vékony réz szálakat 50 méter mélységben, amiből levezették azt a következtetést, hogy 2500 évvel ezelőtt a németek már felfedezték, kifejlesztették és használták a távközlési réz vezetékes hálózatot. Az angolok, persze, nem maradhattak hátra, és 100 méter mélyre ástak ahol apró üvegdarabokat találtak, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy az angolok már 3500 éve fedezték fel, kifejlesztették és használták az üvegszálas távközlési hálózatot. A Costa Ricaiak, persze nem maradhattak hátra. Ástak 150 métert és nem találtak semmit. Ástak 200 métert és nem találtak semmit. Ástak 250 métert és nem találtak semmit. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy Costa Ricában már 500 éve fejlesztették ki a wireless (vezeték nélküli) hálózatot.

^_^

Gondolom mindenhol kitalálnak ilyesféle vicceket. Ezt ma olvastam és nagyon röhögtem rajta.

Közben eszembe jutott a Félbunkócska, aki ha 5000 évvel ezelőtt született volna meg, akkor minden bizonnyal kifejleszti az első távközlési hálózatot. Félbunkócska, ugyanis, egész nap, attól fogva, hogy felkel reggel, míg le nem fekszik este, folyamatosan az anyjával, a nővéreivel, a takarítónővel beszélget. Komolyan. Egész nap a füléhez nyomul a telefon, hol a mobilja, hol a munkahelyi telefonja, és egyfolytában beszél, nyafog és pletykál. Nem csak az, de már láttam, hogy itt egész nap beszél az anyjával, majd amikor vége a munkaidőnek és megy az anyjához a ronda gyerekéért (az komolyan egy ronda gyerek, akármennyire is nő meg, ronda). Amint feláll az íróasztalától felhívja telefonon és az egész úton beszél vele. A ház előtt leteszi a telefont, beszél vele élőben, berakja ronda gyerekét a kocsiba, elindul és MEGINT felhívja az anyját és tovább beszél vele. Hogy mit lehet ennyit beszélni, fogalmam sincs, főleg mert már másnap kezdi újból.

K.b. 3 év közeli megfigyelés után arra a következtetésre jutottam, hogy a köztük lezajló közlési kapcsolat nem is közöl semmit. Félbunkócska folyamatosan veszekszik anyjával, mert azt az anyja képtelen megérteni, mit lehet megengedni a ronda gyereknek vagy nem, milyen gyógyszert kell bevennie, vagy hova tette a kulcsot.

A Félbunkócska esete, persze egy nagyon szélsőséges eset, de az az igazság, hogy sok ember van aki folyamatosan telefonálgat és ezzel a mércével méri kapcsolatait és mások kapcsolatát. Hányszor telefonálnak, hányszor csevegnek a netten, hány levelet írnak egymásnak, milyen gyakran, milyen hosszan, stb. De ez csak a "csatorna felhasználása", nem mond semmit magáról a közlésről. Sok szó lehet üres, egy pár lehet jelentés-teli.

De persze sok embernek fogalma sincs arról, hogy ez mint jelent. Nem értik, hogy több mint mennyiség és minőség, itt egy tartalom, egy "jelentés" kérdésről van szó. Persze, a jelentés túl mély fogalom annak aki csak a felületen kívánkozik élni és működni. Utána, persze, azon nyafognak, hogy miért is ennyire szerencsétlenek és boldogtalanok.

Nem fogyasztani kell, hanem tudatosan használni.

Nincsenek megjegyzések: