2011. április 4., hétfő

Hummus: Egy Eygszerű Recept

HUMMUS

Összetevők:
4 deka megfőtt csicseriborsó (vagy egy nagy dobozzal!)
3 kanál szezám olaj (vagy oliva olaj)
(az előzőt ki lehet cserélni 1 deci olíva olajra és három kanál tahini-re. A tahini egy szezám magból készült krém.)
2-3 fokkhagyma fokk
1 citromnak a leve (kicsi-közepes citrom. Ha citromlé van, akkor egy evőkanál citromlé )

A csicseriborsót lehet, hogy nem nagyon ismerik Magyarországon. Anyu és Kari legalább nem tudták rátalálni a magyar nevére, és nekem is le kellett google-olonom, hogy ezt a bejegyzést meg tudjam írni. Angolul a neve chickpea, ami lefordítva azt jelenti, hogy csirke borsó, vagy csirke bogyó. Ezt a nevet a formája miatt kapja, mert olyanok ezek az borsók, mint pici csirke fejecskék. Egymagában nincs igazán jó ízük, vagy legalább nekem nem ízlenek. Olyan semmilyen, por ízűek. :-P ewwwwww! Sokan megszokták őket főzni hússal, csirkével, sertéssel. Ilyenkor a csicseriborsó beszívja az adott hús ízét, és nem olyan rémes. Közben a csicseriborsó fontos is az ember étkezésében, mivel magas fehérje tartalmú. Sajnos a fehérje csupa rosszízű cuccban van, mint a bab, a lencse és a csicseriborsó, amiért amint felbukkan az ember előtt valamilyen olyan formája ami finom, azt meg kell ragadni.

A hummus egy tipikus közel keleti étel, nagyon népszerű Törökországban, Görögországban, Libanonban ás Ciprus szigeten egyebek közt. Alapvetően egy krém amit pita kenyérre vagy egyéb lepényszerű kenyérre kennek. Nyugaton is közismert már, és sokan bulikon találják fel pita kenyér chips-ekkel. A falafel-be is szokás tenni, mint mártás. Maga a falafel is olyan finom, hogy az ember nem is veszi észre, hogy nincs is benne hús! Cseles, ugye? ^_^

Hogy hogyan kell a hummus-t elkészíteni, az igen egyszerű. Csak be kell dobni mindent a turmixgépbe, vagy a food processor-ba és addig turmixolni, aprítani míg az egész nem áll össze kenhető krémszerűvé. Nem muszáj, hogy teljesen sima legyen, de fontos, hogy ne legyen nagyon darabos. Az ember aztán úgy találja, hogy ki tesz egy picit (amennyit el akar fogyasztani) és önt rá egy kis olíva olajat majd megszórja piros paprikával. Mielőtt az ember szed belőle egy picit összekeveri és már fogyaszthatja is.

Ha bulira készültök, vagy vendég jön, lehet gyorsan egy ilyet keverni - az összetevők összeszedése a konyhában, citrom megmosása, félbevágása, kifacsarása, fokhagyma hámozása, megmosása... mind ha egy ember csinálja 10 és 5 perc alatt elkészíthető, 2-3 perc ha meghámozott fokhagyma fokokat tartasz a frizsiderben egy pici lezárt tálban, és citrom lét használsz - és ha nincs pita chips, semmi gond! Vágj pici kenyér szeleteket és tedd a sütőbe 3-5 percre - míg a hummus-t elkészíted -  csak épp, hogy kiszáradjon (ezt a pita kényérrel is lehet, hogy chips-eket csinálj belőle!) és kész!

Karinak nem jött be a hummus, de másoknak lehet, hogy igen és igazán egy kellemes, egészséges és más étel/nassolnivaló amit tuti barátaid nem kóstoltak még, és ha igen, akkor kellemesen tudok őket meglepni. ^_^

Nincsenek megjegyzések: