2010. február 3., szerda

Burqa

Ha valaki olvassa a Le Figaro-t, vagy tud híreket Franciaországról, akkor biztos már sokat hallott a "burqa" dologról. Alapvetően arról van szó, hogy Franciaországban törvényt hoztak (ha jól értettem, akkor már érvényben van), hogy tilos legyen a burqa viselete.(A burqa az az affajta muszlim fátyol ami teljesen lefedi a nőt és csak a szeme látszik... amikor látszik a szeme.) Franciaországban azért lett ez betiltva, mert nemsértő, amiért ezzel a nőket korlátozza és megtagadja jogait, egyenlőségét a férfiakkal szemben.

Eleinte sokat gondolkodtam ezen. azt gondoltam, hogy ez hülye, mert végül is az ember azt mondhatja, hogy a burqa a vallás kinyilvánítása, és hogy ez alapján a burqa viseletének tagadása olyan mintha az ember kifejezését és egyben a vallási szabad gyakorlását tagadnák. De ahogy jobban belegondoltam, észrevettem, hogy a franciáknak van igazuk. Igen, ez egy nőgyűlölő szokás, és ha a burqát megengedik, akkor szintén meg kell majd, hogy engedjék a kislányok nemi csonkítását, ami egy vallásos, de brutális szokás. Keresztény országokban, a zsidók szombaton is dolgoznak, és nem adnak nekik extra ünnepnapokat a mindenféle Hannuka és egyéb vallásos ünnepért. A buddhista is rendes öltönybe megy dolgozni, és nem lepedőbe csavarva.

Ennek a fejében, ha egy keresztény nő kimegy valamilyen muszlim országban, amolyan radikálisabb típusú muszlim országba, akkor annak szintén be kell burkolóznia a mindenféle fátyolba. Nem mondhatja, hogy ja, ő most kimegy oda élni, de mivel ő keresztény akkor kibontott hajjal, farmerban és pólóban fog járkálni. Tehát, ha ők nem fogadnak el minket, nekünk miért kell hozzájuk illeszkedni?

Nincsenek megjegyzések: