2010. március 19., péntek

Nyafi és a Rend

Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan kezdjem el ezt a bejegyzést, mert eléggé olyan történet-beli, tehát gondolom, hogy csak bele fogok vágni. 

A nevek meg lettek változtatva, néhány azért, mert nem is tudom őket. 
Akármilyen hasonlóság a valósággal azért van, mert ez egy igaz történet.

Van nekem egy barim, akit Nyafinak fogok itt hívni. Nyafi ege elég rendetlen gyerek, kedves, segítőkész, nyugodt, habár éretlen és nyafogásra hajlamos (innen veszem most a nevét). Éretlensége miatt (amit életében sose vallana be) sokat függ másoktól, főleg mások véleményétől ami arra készteti, hogy ne tudjon igazán nemet mondani ha valaki kér valamit tőle, mert alapvetően éreznie kell, hogy kell valakinek, hogy valamennyire nélkülözhetetlen valakinek. Így van az, hogy Nyafi Mocskos Piócával (vagy egyszerűen Pió) dolgozik, aki nevéhez híven, szívja Nyafi vérét, folyamatosan nyaggatja, kihasználja, kevesebbet fizet neki, mint amennyi járna, és ráadásul sok magán munkát is csináltat vele. Ja, tudom, és én mondom, hogy rémes főnökeim voltak. Nyafi többször nyafogott Pióról, amit nem csodálni, de akárhányszor javasoltam, hogy hagyja ott Piót és menjen máshova dolgozni, a folyamatos nyafogásával ellentétben mondta, hogy nem, mert azért ő jól jár. Persze, gondolat támad az ember fejében az, hogy ha jól jár, akkor miért nyafog, de hát Nyafi ilyen.

Na, kiderült, hogy Piónak van egy öccse, Öcs. Nyafi meg Öcs ismerik egymást és Öcs néha kér szívességeket Nyafitól. Hát a múltkor nyafogott Nyafi arról, hogy miután Pió föl-alá zaklatta, most Öcs is zaklatja. Na, ez sok.

- Munka? - kérdeztem.
- Nem, egy szívesség.
- Miért nem mondtad, hogy nem?
- Mert nekem nem kerül semmibe.

Oké, nem értettem. Ha zaklatja, akkor kerül neki valamibe, nem? Nem, mert szívességért teszi. Ezen a ponton szögeztem le magamba, hogy Nyafi alapvetően csak azért nyafog, mert szeret nyafogni, és ha nincs nyafogni való akkor keres, vagy kitalál egy nyafogó témát. Nem értem mi olyan nehéz abban, hogy az ember nemet mondjon valakinek aki olyasvalamit kér az embertől amit az ember nem akar megcsinálni. Az ember egy szívességet szívesen csinálja meg, de ha az adott szívesség zaklatásnak számít, akkor az embernek nem kell csinálnia és már nem szívesség, hanem kényszer. Innen jön egy fontos Nyuszizmus Elv:

Szívességet CSAK szívesen tegyen meg az ember.

Egy dolog amiről Nyafi nyafogni szokott az, hogy sose talál meg semmit. Hát rendetlen, ahogy azt az elején mondtam. Gondoltam segíteni tudok rajta és felkutattam egypár tippet és egyszerű rendszert amit felhasználhat. Egypárat használ, egypárat nem, egypárat félig használ de alapvetően úgy veszem észre nem nagyon segít, mert továbbra is nem találja azokat a dolgokat amiket keres. Adhattam volna neki még egypár tippet, de tulajdonképpen ezen a ponton fontos megérteni azt, hogy egy rendszer, egy tipp csak akkor működik, ha az ember rendszeresen csinálja, de főleg VÉGIG csinálja, tehát azt javasoltam neki, hogy egyszerűen dolgozzon ki valami egyszerű rendszert ami működik neki. A válasz? Hát, hogy az olyan nehéz és egyébként mivel lesz egy költözése, ez most lehetetlen.

O_O

Say what?

Na, és ez a bejegyzésem témája: "Hogyan Kell Egy Rendező Rendszert Rendezni".

Ezt azért nehéz lépésről lépesre leírni általános módon, mert mindenki más, mindenki másképp gondolkodik és mindenkinek más dolgai vannak amiket  rendezni kell. Igyekszem azért valahogy röviden leírni mindenkinek, hátha többen is tudnak profitot húzni ebből.

Egy rendező rendszerhez MUSZÁJ, hogy az ember tudja, hogy önmaga milyen, miből áll az élete és mit akar a rendszertől.

Ha az ember egy olyan rendszert keres amivel megtalálhat mindent amit keres, legyen az irat, papír, kisebb cucc, az az első dolog, hogy az ember eldöntse, hogy milyen kategóriákat akar fenntartani. Ezek a kategóriák az ember életének és napjainak a különböző körei. Adok egy példát. Kategóriák a rendezésre lehetnek:

- Iskola
- Számlák
- Munka
- Utazások
- Személyi Iratok

Lehetnek ennél sokkal tágabb kategóriák, mint Enyém, Övé, Házé, vagy sokkal részletesebbek, mint az Iskola kategóriát az ember felbonthatná tárgyakra, vagy magukat a tárgyakat vizsgákra, jegyzetekre, házi feladatokra, stb. Hogy az ember milyen részletesre vagy tágra veszi ezeket teljesen attól függ, hogy az embernek mi működik, vagy mi nem. Egy tipp amit javaslok itt az, hogy az ember tágabb kategóriákkal kezdje és majd ahogy részletezni kell, akkor részletezzen az ember.

Ha az ember nem tudja eldönteni, hogy milyen kategóriákat csináljon, azt javaslom, hogy gondoljon alap dolgokra, mint a Rendszer Három Szentsége: Munka (vagy suli), Saját és Számlák. Innen lehet terpeszkedni.

Miután ez megvan, ezeknek a kategóriáknak házat kell találni. Ez a ház lehet egy polc, egy fiók, egy doboz, egy boríték, egy dosszié vagy egy sarok. A rend kedvéért azt tudom javasolni, hogy legyen valami olyan ami egy helyen tartja a dolgokat. Roo barátnőm és nővérei nagy műanyag dobozokat használtak. Ezek tök jók, mert mindent egy helyen tartanak, és ha az ember költözködik, vagy csupán rendezkedik, nem kell mindent egyenként keresgélni és új házat találni neki, hanem csak az egészet megfogja az ember és oda teszi ahova kell. Nem is muszáj rendbe tartani, mert az ember csak beledobálja a cuccokat és amikor keresgél valamit csak előveszi a dobozt és benne keresgél. Nem muszáj a lakást Drezda módra rendezni.

Szerintem az a fontos, hogy az ember, ha nincs még egy kialakított rendszere, valami alap rendszerrel kezdje és ezt megszokja, mielőtt jobban kidolgozza. A rendszer mindig magától az embertől függ, szükségleteitől és ízléseitől. Tehát Nyafik és Elveszett Lelkek ott kint, legyen vége a keresgélésnek és nyavalygásnak, és csináljatok végre valamit magatokért. Változtassátok meg a rendetlenséget és a negatívumokat életetekben.

Nincsenek megjegyzések: