2008. október 7., kedd

Aradi Vértanúk Napja

Talán mindenkinek otthon valami teljesen természetes, hogy az ember tudja mit ünnepelünk október hatodikán, vagy március tizenötödikén, de én tegnapig nem is tudtam. Azt hittem, hogy október hatodika csak a Margit születés napja (Boldog Születésnapot, Margit!!!), és március tizenötödike valamilyen eltolódott "Batalla de Santa Rosa" ünneplés (ami hol 15.-ére, hol 20.-ára esik... sose tudom pontosan). Magyarország történetéről csak a Mátyás királyig tudok valamennyit, mert az előkészítőben a tanárnő úgy döntötte, hogy nincs idő a többire, és amúgy "se kell". És persze jó lenne tudni, és ismerni a Kossuth nótákat és mind ezeket, de nekem sose tanították. Hát még a Magyar Himnuszt se tudom, mert senki se tanította meg, és valahogy tanulgatom a YouTube-ból! Ez komolyan szánalmas.

Jó lenne tudni, de annyi minden van! Irodalom, művészet, költészet, történelem, zene, politika, filozófia... És közben más is érdekel. Világirodalom, távközlés, közgazdaság, modern irodalom, modern színészet... Annyi minden tanulni való van!

De mind ez csak egy kérdésért van: értem, ha a Nagyapi szörnyelkedik azon, hogy nem tudom ki a nem tudom ki aki nem tudom kinek a nem tudom milyen zenésze és kapitánya volt milyen királyi udvarban, vagy hogy az András azon bámuljon, hogy nem ismerem a "Hej Dunáról" nótát, de, hogy ANYU bámuljon? Kérem szépen, kitől tanulhatnék, ha nem tőle? Majd a Juanito Mora és a Juan Santamaría között említsék az egyetemen?

- 1820-ban volt először a Costa Ricai kivitelben kávé, amit Európába küldtünk, majd 1824-ben Közép Amerika kiharcolta a függetlenséget a spanyoloktól, ami által Costa Rica is független lett vérontás nélkül, majd 1848-ban tőrt ki a Magyar Felszabadulási Forradalom.

Ühüm...

Nincsenek megjegyzések: