2009. április 30., csütörtök

Az ember "szerethetne" de nem attól "lesz"

Az emberek sokszor kívánnak olyan dolgokat amikbe bele se gondolnak. Van valamilyen halvány elképzelésük a dolgokról vagy egyáltalán semmilyen elképzelésük és csak úgy a vak világba kikiáltják vágyaikat.

- Szeretnél egy kocsit!

Igen, és tudod mennyibe kerül egy kocsi... miután megvan? Biztosítás, adó, szervíz, mindenféle technikai feltekintés, stb. Ha kocsid lesz, akkor sok mindenről le kell majd mondanod.

- Szeretnék gyereket!

Ugyan már minek, te kis idióta! Magad is gyerek vagy, még ha nem is korban, de fejlődési szintben. Plusz, a gyerek nem egy játék, a gyerek ember, és azért akármennyire is "neveled", a gyereknek, mint embernek, megvan a saját egyénisége, és azt se választani, se visszaadni nem lehet. A gyerek nem egy automatikus "szeretet gép", mert mint minden más emberrel, a gyerek szeretetét is meg kell nyerni. Plusz, a gyerek pénzbe kerül. SOK, sok pénzben, és aki azt hiszi, hogy meg tud kevésből élni és majd szeretettel megtanítja gyerekeinek, hogy becsülje az anyagi dolgokat, de ne kívánja és legyen boldog a csókkal és az öleléssel, csak ennyit mondok: HA!!

- Szeretnék utazgatni!

Minek? Hova? Akárhova is mész problémáid utánad mennek! Aztán az utazgatás sajnos nem mindenkinek való. Pénzbe kerül, amihez spórolni kell, és különböző dolgokról lemondani, tervezni kell, készülni kell rá, B terveket készíteni, megtanulni a nyelvet (valamennyire, és igen, KELL. Ezt most Lengyelországban tanultam meg), fel kell kutatni a hely szokásait, stb. Ha utazgatni akarsz, utazgass a metrón!

- Szeretnék gazdag és híres lenni!

Jaj kedves, senki se lesz attól híres, hogy hülye vagy lusta, és nem is fizetnek érte. Aztán minek akar valaki gazdag lenni? Hogy folyamatosan olyan emberek vegyék körül akik el akarják venni tőle a pénzt? Hogy csak a pénzért közelítsék meg? Mit akarsz megvenni? Minek egy nagy ház? Mit csinálsz benne? Minek ezer kocsi? Úgy se tudsz egyszerre velük járni? Minek egy hadsereg szolga ha gyanakodni fogsz, hogy kirabolnak? Minek kell az, hogy mindent megvehess amit akarsz, ha nem is tudod, hogy mit akarsz?

És minek híresnek lenni? Hogy vége legyen, megszűnjön a magán életed? Hogy mindenki rólad pletykáljon? Hogy mindenki a lehető legrosszabb, legkegyetlenebb dolgokat mondja rólad? Hogy senki se tudja igazán ki vagy, de egy képet tartsanak fen, mint az aki vagy és egész életedet arra keljen szentelni, hogy ez legyél? Egy cucc? Hogy utáld amikor mindenki rajtad van, mert nem hagynak lélegezni és rettegj attól a pillanattól amikor leszállnak rólad, mert akkor vége a hírességnek?

- Szeretnék egy szerelmet.

Ugyan minek, ha magadat se vagy képes szeretni. Vagy épp azért kell, hogy legyen valaki aki szeret, mert te képtelen vagy rá? Ez egy nagyon szokásos kívánság, de az emberek nem értik mi minden jön vele. (Én tudom és épp ezért szöktem előle amennyit csak bírtam. ^_^) Egy kapcsolat nem arra való, hogy az ember legyőzze a magányt, mert maga a magány az emberből jön, és ez nem szűnik meg azért, mert van veled valaki. Egy kapcsolat egy magában nem biztosítja, hogy a másik szeret. A külső jeleket is lehet mindenféle szeretet és szerelem nélkül eljátszani. Egy kapcsolatba kell bizalom, de ha az ember nem képes magában megbízni, hogy tudna valaki másban megbízni? Ugyanakkor, ha valaki megbízhatatlan, egy kapcsolat nem egy olyan szerkezet ami biztosít legalább egy szerencsétlen flótást aki megbízik az emberben. Egy kapcsolat nem javítja ki az ember hibáit. Egy kapcsolat nem biztosít egy olyan embert aki majd az ember helyet csinálja azokat a dolgokat amiket nem szeret, nem tud, vagy képtelen elvégezni. Egy kapcsolat nem egy alternatíva a munkához.

Végül, a szerelem és a szeretet az emberből fakad, és ha nem vagy képes erre, vagy a másik nem képes erre, lehet kapcsolat de nem szerelem. Plusz, nem lehet másokat arra késztetni, hogy szerelmesek legyenek valakibe, vagy szeressenek valakit. És NEM, se idővel, se semmivel nem lehet szerelmet kiváltani. Sajnos ez nem működik, főleg amikor valaki valamennyire foglyul akar valakit tartani, könyörög, hogy maradjon vele és közben reméli, hogy egyszer majd felébred és szerelmes lesz belé.

De mind ez végül is nem a dolgok lényege. Egyrészt, igen, az emberek csak kérnek és kívánnak, és nem is tudják mit kívánnak, mivel álmodnak, mert azért sokan nem is képesek komolyan végig nézni mi minden jár az adott álommal vagy kívánsággal kapcsolatban. Másrészt, és ez főleg a szerelemre jellemző, "kívánni" nem ugyanaz, mint "megkapni", vagy "megtenni". Sajnos, kívánni nem elég, a dolgokért tenni kell. Az álom, a kívánság célt ad, de ha az ember nem indul el, hogy megkapja, és nem olyan elindulásról van itt szó, ahogy csak bolyong az ember és sipákol a többieknek, hogy szerezzék meg neki, hanem komoly munkáról, akkor nem lesz abból semmi.

Minek az álom, ha csak álom formában marad? Minek az álom, ha az kell, hogy másoktól származzon, mert képtelen vagy magadtól elérni? Nyerjek a lottón, találjak párt, legyek híres. Egy rakás sületlenség. De ha az embernek van egy álma, és utána ered, akkor tudja meg az ember mit is álom, ismerje meg, nehogy aztán utána eredjen, de amikor a szivárvány végére ér, nem egy lábos aranyat talál, hanem egy medence pucér meleget.

Nincsenek megjegyzések: