2009. július 9., csütörtök

Isteni Kis Ebéd

A mai ebédem fantasztikus volt! Néha meglepem magamat azzal, hogy milyen jókat tudok főzni, és ma egy ilyen nap volt. Az ebédemet, szokás szerint tegnap főztem meg, és habár sokat szoktam totojázni, ezt a kis ebédet meg lehet csinálni k.b. harminc perc alatt, vagy kevesebb. Itt Costa Ricában nem szokás a több fogásos kaja, hanem inkább ugyanazon a tányéron több kis kaja van, tehát én is így szoktam főzni (habár nem használok babot se plátanot, mert nem szeretem!), és ez a kis ebéd is ilyen.

Ezen a tálon van egy adag rizsa, egy adag kapros marha hús és egy kis paprikás zuccini és zöldborsó. Ha valaki át akarja venni a Latin Amerikai konyhát fontos hogy mindig legyen egy lábos rizsa, mert általában mindent rizsával eszünk. Ha több napig el szeretné az ember a rizsát rakni, akkor jobb ja csak egy egyszerű rizsát főz, egy kis sóval és borssal, mert ha beletesz paprikát vagy hagymát, akkor hamarabb megy tönkre. Ha egy kis ízt, vagy színt akar az ember a rizsának adni, személy szerint a sáfrányt javaslom, ami úgy néz ki, mint apró kis piros gyökerek. Gyenge, spanyolos íze van, és sárgára festi a rizsát. Nagyon kellemes.

Egy alap rizsát (amit az ember nem zacskóstul főz, nem pre-cooked, hanem IGAZI), könnyű csinálni, de egy kis időt igényel. Ezt gyorsan leírom, ha talán valaki nem tudja hogyan kell az ilyennel bánni. Ne felejtsük el, hogy ezt az ember úgy variálja, ahogy csak akarja! Össze leget keverni hússal, zöldséggel, fűszerekkel... amit az ember csak akar!

Alap Rizs

1/2 fej közepes-kicsi hagyma
3 csésze rizsa
3 1/2 csésze víz
1 kanal oliva olaj, vagy csak olaj. Lightos rizshez spricceld be a fazék alját spray olajjal, mint PAM, Mazola vagy akármilyen spray olaj márka. Ha nincs ilyen, kend be a fazék alját olajjal egy kis papír szalvéta szegítségével.


Tedd a rizsát egy szűrőbe és mosd meg a mosogatónál majd hagyd lecsöpogni. Közben vágd apróra a hagymát. Segít, ha mielőtt összevágod a meghámozott, félbevágot hagymát egy kis lezárható edénybe teszed a fridzsiderbe (nem a mélyhűtőbe!!), mondjuk egy 30 percre. Én le szoktam pucolni és félbevágni egy adagot és a hűtőbe tartani, és amikor kell kiveszem amennyit kell. Az így hűtött hagyma megtartja az ízét, de már nem csípi az ember szemét.

Melegítsd meg az olajat, és amikor már sistereg ha beleteszed a fakanalat, dobd bele a hagymát és forgasd lassan, ide oda, míg átlátszó nem lesz. HA hagymátlan, alap-alap rizsát csinálsz, akkor a hagymás részt HAGYD KI! Ekkor dobd bele a rizsát és forgasd gyorsan, hogy egy picit megpiruljon. Amikor egy nagyon fincsi illatot kezd el ereszteni, add hozzá a vizet. Kevergesd, add hozzá a sót (mondjuk két kis kanállal) és tarts magas lángon míg el nem kezd forrni. Ekkor vedd le alacsony lángra és takard le olyan húsz percre míg puha nem lesz.

Igen, hagymával szoktam csinálni a rizsámat. Mit mondjak? Na, itt az ebéd többi része

Kapros Marhahús

kedvenc marhahúsod, olyan vastag és olyan sok ahogy csak akarod
olaj

hagyma (kedvedre)
fokhagyma
bors
kapor

Először is vedd ki a hagymát a fridzsiderből. Egy közepes hagyma 1 kg húsért egy nagyon jó arány. Vágd össze és tedd egy kis tálba. Igen, mint a tévében. Elképesztő módon a kis tálkák használata sokat segít, mert rendbe tartja a konyhát. TIPP: folyamatosan mosogasd el a dolgokat, ahogy már nem használod őket, de azért igyekezz, hogy semmi se égjen oda. Így a konyha mindig tiszta, mindig minden készen fog állni és amikor befejezed nem lesz egy hatalmas munka ami majd vár rád.

Melegítsd meg az olajat egy serpenyőben, és amikor sistereg, add hozzá a hagymát és forgasd, vigyázz, hogy ne égjen meg, míg átlátszó nem lesz (ezt úgy hívják, egyébként, hogy "dinsztelni"). Amint átlátszó, tedd be a húst, amit, ha gondolod, csíkokra vághatsz, hogy gyorsabban süljön át. A serpenyőben szórd meg sóval, borssal és kaporral. A fokhagymát vágd nagyon picire és szórd a húsra. Amikor megforgatod a húst szórd be megint mindennel. Süsd míg olyan nem lesz mint ahogy szereted.

Paprikás Zuccini és Zöldborsó

1 zuccini, vagy valamilyen zöld tök szerűség
1 csésze zöldborsó, legyen az mirelit, vagy dobozos. Ha friss akkor előbb főzd meg sós vízben míg puha nem lesz.
1-2 csésze víz
olaj

bors
1 kanál paprika
1/2 hagyma
1/4 édes paprika
1 fok fokhagyma

Vágd apróra a hagymát és az édes paprikát és tedd külön tálkákba. Szeleteld fel a zuccinit, majd vágd kockákra. Ne pucold meg, mert a héjja szépen néz ki, plusz sok jó dolgok szoktak a héjakba rejtőzni. Tedd egy kis tálkába. Vegyél elő egy lábost és melegís benne olajat. Amikor sistereg, dobd bele a hagymát és dinszteld meg. Amikor már átlátszó tedd bele a paprikát (piros paprikát) és keverd el. Ezt hívják "paprikás alapnak". Keverd bele az összevágot édes paprikát és keverd meg még egy kicsit, míg a paprika egy picit meg nem puhul. Tedd bele a zuccinit és keverd el, pirísd, míg a zuccini nem kezdi átvenni a paprika alap színét. Vigyázz nehogy megégjen!! Öntsd bele a vízet, a zöldborsót és minden fűszert, apróra vágott fokhagymát és egyebeket. Ha gondolod, egy kis vízbe tedd a fokhagymát és a fűszereket és turmixold össze, majd öntsd a zuccinire és a zöldborsóra.

A víz lepje el a zuccinit, de ne annyira, hogy leves legyen belőle. Forrald fel kevergetve, majd vedd alacsony lángra, takard le és főzd tizenöt-húsz percre.

Tálaláskor vegyél mindenből amennyit csak akarsz! ^_^ Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: