2009. augusztus 2., vasárnap

Személyiség Kérdés

Dollhouse. Elsősorban nem robotokról van szó, ahogy eleinte gondoltam, hanem emberekről, akiknek letörlik személyiségüket, hogy olyan személyiséggel töltsék majd fel őket ami egy adott ügyfélnek kell. Olyan mintha az ember kölcsönözni tudna egy olyan embert aki tökéletes arra ami az embernek kell: szerető, randi, munkatárs, szakember, rabló, ügyvéd, fogorvos... ami csak kell. A sorozat elején úgy tűnik, hogy az emberek akik ilyenbe belemennek, a "babák" (a sorozatban a nevük "Active") mind saját akaratukból lesznek azok, de közben lehet, hogy nem, lehet, hogy rabolt emberekról van szó.

A főszereplő egy csaj, Echo (Eko) aki a legtöbb köldetés kapja. Echo elég szimpi. ^_^ Közben a sorozat sok kérdést hoz az asztalra. Ott vannak a szokásos kihasználási kérdések, ahol az emberek kihasználják a többieket, azokat akik társadalmilag vagy gazdaságilag rosszabb pozícióban vannak, hogy profitot préseljenek ki belőlük. Ugyanakkor felmerül megint a társadalom gazdagabb részlegének alapvetően erkölcstelennek tartott viselkedése, mi szerint pénzzel mindent meg lehet venni, és az erkölcs, vagy az emberi tisztelet olyan dolgok amik csak a szegényekre, vagy a közép osztályra tartoznak.

Bennem ugyanakkor más kérdéseket is felhozott. Egyrészt sok olyan ember van a világon aki teljesen üres. Nincs igazán személyisége és vagy csak teng-leng és rontja a többiek életét, vagy egyszerűen lemásolják a többieket. Nem egyet ismerek aki szinte "Single White Female" szerűen mások személyiségét átveszi, gondolva, hogy így "megbarátkozhat" azzal akit mások, és betöltheti az űrt önmagában. A személyiség lehetősége minden emberrel megszületik, de úgy mint az inteligenciát, nem mindenki fejleszti ki. Miért nincs mindenkinek személyisége? Ezt én alapvetően a társadalomra hárítom: közeli társadalom (család) és egyébb társadalmak amikbe az ember belekeveredik. Sokszor a társadalom arra tanítja az embereket, hogy tetzseni kell a többieknek, hogy azt kell csinálni amit a többiek elvárnak az embertől. Legyen az ember készséges, érdekes, ügyes, de minden a többiekkel kapcsolatban. Ezek elfojthatják az ember személyiségét, és ezért maradnak üressen. Mi volna akkor, ha ezeket az embereket valaki feltöltené valamilyen produktív személyiséggel? Legalább nem tengnének haszontalanul a világban.

Nincsenek megjegyzések: